Paardengedragsdeskundige
Na het afronden van mijn instructeursopleiding in 2014 ben ik meteen veel gaan lesgeven, zowel ‘thuis’ op de manege als ook aan fanatieke wedstrijdruiters. Opgegroeid in ‘paardengezin’ waar altijd over paarden werd gepraat en door zelf altijd veel te rijden en les te nemen, is het voor mij een voorrecht om kennis door te geven aan jong en oud. Plezier staat bij mij in de les voorop, met een vrolijke noot en een positieve benadering probeer ik de leerling altijd te verbeteren. In mijn ‘junioren-tijd’ heb ik veel internationale eventingwedstrijden gereden, daarnaast rij ik zowel dressuur- als springwedstrijden. Ik vind het belangrijk mij te ontwikkelen in meerdere disciplines om zodoende ook te ontdekken welke discipline bij het paard (en de ruiter) past.
Ik heb een grote voorliefde voor het Ierse paard. Deze paarden zijn vriendelijk en werkwillig. Toch liep ik in het verleden tegen wat problemen aan met deze paarden. Vaak zijn de Ierse paarden weinig in handen geweest en zijn ze erg op zichzelf. Ze krijgen een andere opvoeding dan de paarden in Nederland krijgen. De band tussen mens en dier is niet altijd vanzelfsprekend. Doordat de Ierse paarden vaak minder gesocialiseerd zijn, hebben ze bij aankomst in Nederland dan ook vaak wat meer tender, love and care nodig. Met veel liefde, rust, geduld en respect raken de paarden dan toch altijd heel erg gesteld op de mens. En raken ze verzot op aandacht.
De band tussen ruiter en paard moet tijdens het rijden goed zijn, maar deze band moet ‘op de grond’ ook goed en liefdevol zijn. In 2022 heb ik daarom besloten om een opleiding tot gedragstherapeut voor paarden te gaan volgen. Naast het ‘traditionele’ lesgeven kan ik paard (en ruiter )en paard helpen als er gedragsproblemen zijn bij het paard. Dit kan iets heel kleins zijn, zoals niet stilstaan bij het krukje met opstappen. Ook grotere problemen met paarden zijn goed op te lossen, zoals problemen met laden, singelnijd en angst voor het scheren.
Tijdens de begeleiding stem ik de training af op de ruiter en het paard. Geen enkel probleem is hetzelfde en geen enkel paard is hetzelfde. De basis van de training is wel altijd hetzelfde. Dit betreft leiderschap, rust, geduld, liefde en respect. Deze vijf aspecten komen altijd terug bij iedere training. Ook zal ik iedere training met grondwerk beginnen om zo het paard te leren kennen.
Omdat ik nog bezig ben met de opleiding tot gedragstherapeut voor paarden moet ik nog veel oefenen met ‘probleem’ paarden om zoveel mogelijk ervaring op te doen. Mocht u tegen een probleem aanlopen met uw paard dan kunt u mij altijd benaderen. Ik kan u dan meer informatie en uitleg geven om tot een oplossing van het probleem te komen. Een gelukkig paard waar u veel plezier mee kan hebben is uiteindelijk het allerbelangrijkste.
Reviews en verhalen